Gister liepen manlief, een goede vriend en ik in Dordrecht. Toen mijn ogen over de marktkramen gleden dacht ik bij mezelf… ” Al die kraampjes met oude meuk.. Wat moet je er toch mee.” Maar als ik eerlijk ben, ben ik toch 1 van de grootste “ik struin alle markten af, want stel je voor ik zie nog een oude streek roman voor me collectie.” personen. 

Kan me nog herinneren dat mijn moeder toen ik jaar of 6/7 was me elke dag voor straf” zo voelde dat toen” liet voorlezen. Man wat had ik een hekel aan lezen, en al helemaal aan voorlezen. Maar opeen kreeg ik de slag te pakken! Ik begon lezen leuk te vinden. Ja ja.. het kon in de krant! Eindelijk vond Zil lezen leuk. 

Maar dat hebben me ouders geweten. Elke zaterdag ging ik op en neer naar de bibliotheek, struinde daar 1 uur af naar alle boeken die ik kon meenemen. Zoveel mogelijk en uiteindelijk ging ik met een volle tas en de max van 10 boeken die geleend mochten worden naar huis. Het leuke was. De zaterdag erop had ik ze al uit en ging ik voor nieuwe! Zaterdag naar zaterdag, boeken naar boeken. En toen het leukste spektakel was: Bibliotheek uitverkoop!! ( Ja ik was z’n muts die daar heen ging). Bij die uitverkoop kon ik me hart op halen! Want er mochten weer veel boeken mee naar huis waar ik Fan van was. 

Voornamelijk hield ik als kind al van waargebeurde verhalen. Dat vond ik het leukste maar las ik ook het snelste uit. Want op gegeven moment, twijfelde me ouders of ik alles wel las, want ik had dikke pullen al binnen anderhalve dag uit. En als ze dan dingen gingen vragen.. Wist ik elk antwoord erover! Dusja ik las snel/scande maar ik wist t wel!  

Je herkent vast wel dat je op gegeven moment een vaste categorie/ vaste schrijver leest. Als jeugd was dat Jacques Vriens. Standaard al die boeken had ik gelezen. Maar ook die mega ouderwetse reeks van; Slag om Utrecht, kruistocht in spijkerbroek. Al gauw ging ik over naar Heleen Vreeswijk, de vrouw die de meest heftigste dingen opschreef; chatroom, loverboys, Eerwraak etc etc. Haar boeken waren me zo zo dierbaar. Ook toen ik ouder werd en ik wist dat er weer een boek van haar verscheen, bestelde ik ze gelijk weer. En helaas is zij veel te vroeg overleden en kan ik niet meer en vele met mij leren en genieten van haar boeken. 

Maaike en Domenico is een reeks waar ik gewoon bijna trots op ben.. net zo trots als iemand de gehele reeks van Carry Slee, jacq van Loon of Asterix en Obelix heeft bijv. Zo trots op boeken denk je? Ja zeker! Vroegah toen ik jaar of 13 was( wat voel ik me oud🙄😆) kwam ik jaarlijks op Opwekking. Dat is een mega groot christelijke conferentie een weekend lang. Daar hadden ze een grote boeken tent! Oh ik kon me geluk niet op als mijn ouders tegen mij zeiden” We gaan dan vanmiddag naar de boekentent.” Want YES ik mocht weer boeken uitzoeken, me gespaarde geld spenderen! Toen mijn oog viel op een mooie getekende kaft en de achterkant las over een meisje van mijn leeftijd die een jongen leerde kennen. En veel ups en downs etc. Mega enthousiast met dat boek langs de keuringscommitee ” Mijn Moeder” en tot mijn grote blijdschap mocht ik hem meenemen! Jaar na jaar na jaar kocht ik het vervolg op vervolg. En nu heb ik ze bijna allemaal. 1/8 en nu alleen nog 9 bemachtigen! Wat ik zo gaaf vind is dat alles zo getekend was dat je ze zag groeien, ze groeiden in leeftijd maar ook in de kafttekeningen. Want toen ik eindelijk boek 8had bemachtigd had ik gezien dat ze niet meer in die prachttekeningen waren te verkrijgen waren! Nu waren er stomme foto’s en clean achtergronden! Maar Ik heb ze wel heerlijk compleet. 

Mijn opa en oma van moederskant deelde mijn liefde voor boeken! Mijn opa en oma van vaders kant deelde mijn liefde voor Donald Duck! Toen mijn vaders ouders overleden heb ik van hun de gehele collectie Donald Duck gekregen! Maar mijn oma van moeders kant die liet mij kennis maken met: ouderwetse streek romans! Ja Ja, de oude taal, de liefde voor hun geloof etc etc en nog meer gezwans van een boekenwurm. Nadat mijn opa overleed heb ik een groot deel van al zijn streekromans gekregen! Ik heb ze allemaal gelezen. Meer dan 8 grote banendozen vol boeken. En het probleem is.. ik heb ze bijns allemaal nog steeds! 

Yup! Toen ik manlief leerde kennen kwamen we erachter dat we beiden Te veel van boeken hielden! We hebben letterlijk 2 grote kasten vol, voller, volst met boeken! Allemaal waar we geen afscheid van kunnen nemen. 

Dus elke keer als ik weer een boek wil kopen… zegt manlief”1 Ga je het lezen(heb ik er nu tijd voor), 2 waar gaan we die boeken ooit laten🙄🙄!” 

Zo ook afgelopen zaterdag! ” Please, mag ik alsjeblieft deze…” het antwoord was Nee….maar… ik heb een foto en ik heb Bol.com oftewel… Hoe dan ook dat boek komt in HUIS🤣🤣 want zoals Walt Disney ooit zei:” There is more treasure in books  than in all the Pirate’s loot on treasure Island.”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s