‘Wanneer zullen wij afspreken?. Wanneer ging je nou ook alweer naar Praag. Kon je echt niet even langskomen. Ohja  kerstavond komen die, en 1e en 2e kerstdag schoonfamilie, en oudjaarsdag nog geen idee.’  Weet je wat.. We spreken in het nieuwe jaar wel af is dat ook goed?

Dat laatste is eigenlijk standaard mijn  antwoord tegen de december drukte. Want vele hebben gewoon lekker vrij.. Nou ik niet, ik werk elk weekend verder nog met de feestdagen dus…

Ik zal eerlijk zijn dit word een kortere blog dan je gewend ben én ik houd echt van december hoor, niet zoveel als van Juni wanneer de zon schijnt. Maar meer in de zin van  knusheid en duidelijk omkijken naar elkaar. Ik word daar vrolijk van. ik ben altijd in voor gezelligheid en mensen om me heen! Want mensen ik hou van mensen. Het leuke wat ik vooral vind is het voor mensen bezig zijn, zo gaan we heerlijk koken met kerstavond, en 1e kerstdag koken voor de schoonfamilie ik hou er van….maar tegelijkertijd ook wel beetje verdrietig.

Je vraagt je nu vast af waarom verdrietig. Toen ik paar jaren geleden vrijwilligerswerk deed in een verzorgingstehuis, zag ik steeds meer eenzaamheid over de ouderen komen als kerst naderde. Hun kinderen waren zo druk met familie, eigen vrienden, op die uitnodiging ingaan of zelf  mensen uit te nodigen dat het zelfs gewoon droevig was. Hoe kan je gezellig met familie zitten als je ouders alleen in een verzorgingstehuis zitten te wachten totdat jij komt. Wanneer het was het voor het laatst dat je bij je opa of oma op bezoek bent geweest? Zelf ben ik ook een hele lange poos niet geweest wat ik mezelf daarin ook echt kwalijk neem. Laatst waren we er weer en dan denk ik moeten we toch echt vaker doen.

december is eindelijk de maand van omzien naar elkaar, iets wat ik echt belachelijk vind, opeens stuur je degene even een kaartje, krijg je van die de beste wensen. Mensen die je het hele jaar niet spreekt zien je nu opeens staan. Ik zelf kan altijd heel slecht tegen dat schijnheilige gedoe. Vroeger ging ik er in mee, maar nu ik mezelf ben, zegt manlief wel eens. ‘ Jij word gewoon vervelend sarcastisch..’en dat klopt. Ik kan me goed inhouden maar als mensen door het hele jaar heen niks laten horen waarom moet ik dan nu jou een samenvatting gaan geven van het afgelopen jaar?

Zill, dat is niet echt de kerstsfeer toch? Nee klopt, begrijp me niet verkeerd maar ik vind het echt geweldig die kerstsfeer. Maar ben er gewoon van overtuigd dat dat niet het enige maand in het jaar moet zijn dat er echt omgekeken word naar elkaar. Zelf ben ik iemand die daarin vanuit m’n gevoel leeft, mensen uitnodigen voor een bakkie, of een etentje. Al geef je de zwerver die heel het jaar voor de Appie staat een tas met eten of een warme sjaal.

Mensen even in de watten leggen ik houd ervan. Er voor mensen zijn en niet alleen als het je alleen maar uitkomt. Laatst zei iemand; ‘Komt zeker omdat je gelovig bent.’ Whahah nou nee meneertje. Het komt omdat ik die normen en waarden wel heb gecreëerd van omkijken naar andere. Puur omdat toen ik het nodig  had mensen ook naar mij omkeken. We versieren ons huis letterlijk met al het licht wat we kunnen vinden, maar als je het huis uit stapt… Straal je je licht dan nog uit?

Omkijken naar andere moet je het hele jaar door doen. Niet omdat het nu extra gehypt word door de media. Nee niet doen om te kijken hoeveel likes je krijgt.. maar doen omdat je het vanuit je hart doet!

Daarom wil ik iedereen vragen of eigenlijk gezegd uitdagen:

Pik 2 mensen uit je omgeving uit om iets mee te gaan doen. En ‘ik heb het te druk’ is geen smoes! Ga een bakkie doen, ga uiteten, vraag ze over voor een filmavondje. Maakt me allemaal niet uit. Het gaat er om dat je het doet, en het liefst dan 2 keer.  1x in deze drukke december maand die voor sommige een  beladen, eenzaam of een moeilijke tijd is. én in januari, zodat het niet alleen maar een ‘eenmalige keer in december is’. 

Ook ikzelf ga deze uitdaging aan en zal in januari laten weten wat en hoe ik het heb aangepakt! Voel je vrij om ook je verhaal te vertellen, mailen!

‘We can’t help everyone… But…. Everyone can help someone.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s