Almost 20 years ago I was that little girl that was sitting on that red little plastic chair. I was small for my age, and I was malnourished and weighed less than 7kilo. I was a scared, little girl, every man who came nearby was a threat for me….

Ik zat laatst tussen de oude foto’s te kijken, en kreeg van mijn adoptie bureau een stel foto’s toegestuurd. Wat was ik eigenlijk maar een klein hoopje ellende. Elke keer als er iets was waar ik bang of onzeker over was ging mijn linkerarm omhoog en een gebald vuistje zocht steun op mijn hoofd, niet slaand ofzo maar gewoon leunend. Toen ik dat aan manlief vertelde zei die dat doe je nog steeds….

Gek eigenlijk dat je als klein geboren kindje een ouder hebt die niet voor je kan zorgen door welke omstandigheid dan. Bij de ene houd je moeder zielsveel van je maar heeft ze geen geld, bij de ander is het helaas een buitenechtelijk kind of niet ‘geaccepteerd’. Verschrikkelijk hé…

Maar als je als klein babymeisje niet bij je mama kan blijven en in een kindertehuis terecht komt krijg je een klap. Je hebt niemand om op terug te vallen qua familie, gelukkig had ik twee meiden die mij altijd op sleeptouw hebben genomen. Dat had ik op dat moment niet volledig door maar nu achteraf kan ik dat wel zo zien.

Na een jaar was daar opeens het moment dat ik mijn kleine rode stoeltje achter moest laten want ik zou een nieuwe familie krijgen in een nieuw land. Daar ging ik als klein hummeltje in kleding waar ik in verzoop want het was dan wel mijn maat qua leeftijd maar qua bouw totaal niet. Samen met mijn twee trouwe grote meisjes die mij overal mee heen sjouwen werden we geadopteerd.

Dat was op 24 februari 1998 en nu bijna 20jaar geleden. Wat kan er toch onwijs veel veranderen. Vele mensen vragen vaak aan mij of ik niet graag in India gebleven was. Als je mij die vraag 10 jaar geleden had gesteld had ik schamper gelachen, ik was toen net terug geweest in India en hé ’t was een schok voor mij. Iedereen leek op elkaar en ik paste daar zo goed tussen, maar ook weer niet. Het maakte me op dat moment bang dat ik er hard van werd. Ik had je toen geantwoord:’ Heb daar niks te zoeken, mijn moeder wilde me niet. Ik wou dat ik in Nederland geboren was. Dat had een stuk gescheeld.’ Ik was jong maar oh zo verbitterd. Ik voelde me zo onwijs alleen, een moeder die je niet wilde en je dan ook gewoon nog afstaat en weglegd ergens tussen de grootste bergen troep.

Bizar hé.. Net als de vraag of ik mijn familie wilde opzoeken, ik antwoorden doodleuk: ‘Welke familie?’ ik was niet alleen boos maar ook gekwetst. Maar tegelijkertijd hunkerde ik naar erkenning en geliefd worden door mijn eigen familie. Mijn familie in Nederland was goed voor me maar je houd toch heel soms het buitenbeentjes gevoel.

Maar als je het me nu zou vragen zou, zou ik zeggen: ‘ Nu ik zelf bezig ben in het traject van mama worden snap ik goed wat je hart kan verlangen maar waar jij soms niks aan kan doen dan je best.’ Tuurlijk zou ik graag willen weten van wie ik die trekken had, waar ik de liefde voor talen en muziek van heb. En of ik broertjes en zusjes heb en wat de vergelijking en overeenkomsten zijn. Dat zal altijd een wens diep van binnen zijn. Maar ook de andere kant dat ik mijn familie in gevaar kan brengen kan ik niet over mijn hart krijgen. Het is goed zo, kom ik er ‘toch achter dan zal een wens in vervulling gaan, zo niet moet ik er vrede mee vinden.

Ik probeer het in alles door te laten schijnen dat hoe diep je ook zit, zoals ik als 2 jarige ondervoed en met malaria in Nederland kwam, nu vol in ’t leven sta en dat er altijd een reden kan zijn om door te gaan.

Ja ik ben onwijs dankbaar dat ik hier als 100% Indiase maar ook 100% Nederlandse bijna 20 jaar later leef en kan genieten van ’t leven.

2 gedachtes over “

  1. En ik ben toch een potje dankbaar dat jij hierheen gebracht/gehaald bent! Dankbaar dat je een goed (zeker niet altijd makkelijk) leven hebt gekregen! Geluk dat je hebt mogen vinden. En mocht je ooit toch op zoek gaan naar, als het veilig genoeg is, dan zal ik aan je zijde staan 😘

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s