Daar zat ik dan, tv te zappen want he, afgelopen tijd is er toch zo weinig op tv. Totdat ik op npo 3 kwam.

Tygo in de psychiatrie. Puur dat reclameblokje met: “Na de reclame.” Iets wat gelijk mijn aandacht trekt. Er hangt nog steeds een enorm taboe op de psychische hulp die mensen nodig hebben.

Het is boeiend maar ook raakt het mij gelijk in het hart. Omdat het zo dichtbij staat, als je als puber niet terecht kan, als er mensen om je heen denken dat ze jou kunnen labelen. Ze jou gaan behandelen alsof ze zelf psychiaters zijn en jou gaan labelen , waarnaar je jezelf gaat naar gedragen omdat het “moet”. Het wachten op diagnoses, uiteindelijk zoveel krijgen maar je niet gehoord voelen.

Toen de psycholoog van het jaar in de aflevering zei: “Mensen helpen doe je dus niet altijd met een label en een pilletje.”

Ik herinnerde mij toen ik opgenomen werd, was ik nog geen 3 uur binnen en liep de psychiater binnen die mij vertelde dat ze van plan waren mij medicatie te geven en die zouden ze zo brengen. Toen ik volmondig zei: “Al was je de koningin, ik slik geen pil. Je kan in de hoogste boom in en daar lekker blijven zitten.”

Als ik dan dit programma zie dan zie je dat de de een onder de medicatie om “zo goed” mogelijk “jezelf” te zijn in deze maatschappij. Waardoor de een zich volpropt sluit de ander zich op in zijn badkamer om “rust” te krijgen na teveel prikkels. Het nabootsen van een isoleercel. Het kleinste hokje zoeken, zo donker mogelijk maken en dat dan gewoon in je eigen huis. Bizar eigenlijk. En dat dan met 13 labels op je hoofd geplakt. Want ja dit is er mis met jou.

Als je teveel medicatie slikt doet het teveel met je leven. De een word er socialer van terwijl de ander er paranoïde van kan worden. Het is zulk kut spul. Het maakt levens kapot, je bent zonder niet meer toerekeningsvatbaar.

Je schrikt ervan hoe “makkelijk” er een label opgeplakt word. Psychiaters onder druk,. Niet goed dieper zoeken naar de oorzaak. Maar gewoon de overeenkomsten bij elkaar optellen en je hebt dit.

“Als je gaat diagnoseren op de uit ting dan mis je de oorzaak.” -Deelnemer van Tygo in de psychiatrie

Een dan de deelnemers deed de uitspraak hierboven. Zo die kwam binnen. Bij mij werd er immers op gepusht dat er van alles mis met mij was omdat ik niet Functioneerde zoals de omgeving vond dat ik moest. Hoe erg tast dat je identiteit aan. Hoe erg kan je nog op jezelf vertrouwen want ja, ieder ander om je heen weet het beter.

Na allemaal labels op gedrukt te krijgen kreeg uiteindelijk bij altrecht het antwoord nadat ik nu wilde weten wat er echt “mis” was. Na een week lang testen doen, zo uitgebreid mogelijk want dat was mijn hulpvraag. Duidelijkheid en daarin hulp. Eindelijk kreeg ik de uitslag.

Eindelijk zwart op wit: “Zillah heeft geen autisme, de angst en gedrags miscommunicaties zijn haar trauma’s. Het ligt niet aan haar. Ze is er door beschadigd in vertrouwen in de mens dus zal ze ondersteuning nodig hebben en dat is goed, maar het zit niet in haar”

Het was zo fijn om eindelijk te weten dat waar ik in tekort kom volgens de maatschappij niet in mijn bloed zat, iets wat ik dus opnieuw heb kunnen leren op de goede manier voor mijzelf en mijn omgeving.

Ieder mens is anders, dus als je mensen in hokjes gaat stoppen dan gaat het fout.

Als iemand dit programma kan maken is het Tygo, zijn echtheid, meelevendheid en eerlijkheid sieren hem in dit programma. Mooi om te zien dat er meer aandacht aan besteed gaan worden! Ik ben nieuwschierig naar meer afleveringen.

Tygo sluit af met: “De geleidelijke opluchting is soms ook de weg naar het verlies van je identiteit.” En dat is precies een samenvatting van hoe het werkt. Je wilt graag hulp als je vast loopt, je gaat er van uit dat mensen ervoor geleerd hebben dus vestig jij je hoop op hen. Maar dat wil niet zeggen dat je jezelf maar over hoeft tegen in handen van iemand anders. Blijf vechten voor wie jezelf bent❤️

NPO3 Tygo in de Psychiatrie

https://www.npo3.nl/tygo-in-de-psychiatrie-wat-als-je-de-verkeerde-labels-krijgt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s